Morpheus Data Vietnam – Cloud Management Platform là gì?

Cloud Management Platform

Hệ quản trị đám mây (Cloud Management Platform hay CPM) là gì? Và định nghĩa về CMP đã thay đổi như thế nào qua các thời kỳ?

Về cốt lõi, hệ quản trị cloud (CMP) là về việc tối ưu hóa việc sử dụng đám mây riêng và công cộng với mục tiêu tối đa hóa hiệu quả và sự linh hoạt đồng thời giảm thiểu rủi ro. Tuy nhiên, để vượt ra ngoài định nghĩa mang tính tầm cao, chúng ta cần xem xét sự trưởng thành của thị trường này. 

Trong thập kỷ qua, các định nghĩa và vai trò của hệ quản trị cloud đã phát triển. Trở lại năm 2011, các công cụ CMP thế hệ đầu tiên như RightScale và Embotics đã giải quyết những lo ngại mà các nhóm hạ tầng (Infrastructure) về việc liệu đám mây công cộng có lấy đi việc làm của họ hay không. Về cơ bản, những công cụ ban đầu này đưa ra cách để KIỂM SOÁT những gì mới và chưa được hiểu rõ. Nhưng thật không may, họ đã không đáp ứng được nhu cầu của các đội ngũ Dev, những người đã thúc đẩy mức tiêu thụ đám mây ngay từ đầu.

Khi các doanh nghiệp tăng cường sử dụng các đám mây công cộng, các kết quả tiêu cực của các dự án “Lift & shift”’ đã dẫn đến chi phí cao ngất ngưởng; do đó, cách đây vài năm, hệ quản trị cloud đã bắt đầu đề cập đến công cụ chủ yếu tập trung vào phân tích và kiểm soát chi phí. Một lần nữa, nhiều công cụ tốt đã xuất hiện từ không gian này, nhưng chúng chỉ giải quyết được một phần của vấn đề và vẫn khiến các Nhà phát triển mong muốn.

Bởi vậy định nghĩa Hệ Quản Trị Cloud lại sẽ thay đổi.

Vậy cách tiếp cận hiện đại về Hệ quản trị cloud là gì?

Thuật ngữ Cloud (đám mây) giờ đây đã len lỏi khắp mọi nơi. Private-Cloud, Hybrid-Cloud hay Multi-Cloud đã nhanh chóng trở nên quen thuộc. Sự thay đổi này đẩy các đội ngũ phát triển (Dev) và vận hành (Ops) lại gần nhau hơn nhưng đồng thời cũng nảy sinh một số mâu thuẫn mới. Các nhóm kỹ thuật nền tảng (Platform engineer) đang tìm kiếm một cách tiếp cận mới theo hướng “tự phục vụ”. Trong khi đó, nhóm vận hành (operation) đang có xu hướng sử dụng các tính năng sẵn có của cloud thay vì tập trung vào việc kiểm soát nó.

Ví dụ: giả sử một team muốn tận dụng dịch vụ đặc biệt nào đó trên nền tảng cloud của Google hoặc AWS để phân tích dữ liệu lớn cho một ứng dụng cụ thể. Các teams có nhiều lý do để lựa chọn sử dụng kết hợp các dịch vụ trên nhiều nền tảng Cloud. Và điều quan trọng nhất là nó phải được chia sẻ tập trung các tính năng xuyên suốt như chính sách quản trị, bảo mật, báo cáo tình trạng sử dụngkiểm soát chi phí.

Ngoài ra, các nhóm Dev nếu đã có thời gian nhất định làm việc với Public Cloud thì họ chắc hẳn cũng quen với tác vụ “cung cấp dịch vụ theo yêu cầu”. Những người dùng chán ngấy việc phải đợi hàng ngày hoặc thậm chí hàng tuần để các nhóm quản trị hạ tầng on-prem thực hiện thủ công các quy trình để tạo tài nguyên mà lẽ ra phải được tự động hóa. 

Tính phổ biến của hybrid-cloud, native-cloud và các xu hướng xung quanh việc hồi hương đám mây ( Cloud Pepatration – chuyển đổi ứng dụng từ nền tảng cloud về on-prem) là chìa khóa để định nghĩa hệ quản trị cloud hiện đại. Trong bối cảnh hiện tại, các nền tảng hệ quản trị cloud CMP phải đáp ứng nhu cầu của một nhóm người dùng ngày càng phức tạp:

    • Đội phát triển ứng dụng cần được cấp phát tài nguyên cho các môi trường tạm thời một cách tự động hoặc bằng câu lệnh (IaC – Infrastructure-as-Code) mà không cần quan tâm nhiều đến tài nguyên đó ở on-prem (VMware, Nutanix, KVM…) hay trên môi trường Native-Cloud.
    • Các nhóm cần linh hoạt để tận dụng lợi thế của cloud-native như Kubernetes hoặc các dịch vụ PaaS trên đám mây công cộng đồng thời xem xét lại mức độ quan tâm của họ với các ứng dụng dựa trên VM và Bare-Metal.
    • Các nhóm tài chính cần có khả năng hiển thị những hệ thống nào đang chạy on-prem và không nên buộc phải truy cập vào trang quản trị của nhiều Cloud khác nhau để có được thông tin chi phí và cước..

Hệ quản trị cloud, CMP, như vậy sẽ toàn diện hơn, bằng chứng là VMware và Red Hat đã mua các công cụ quản lý chi phí và đầu tư vào các nền tảng (Control Plane) hứa hẹn mang đến hệ quản trị toàn vẹn và không bị phụ thuộc 100% vào bất kỳ nhà cung cấp đám mây nào.

Bạn cần gì trong hệ quản trị cloud hiện đại của mình?

Thị trường hệ quản trị cloud đang phát triển nhanh chóng. Điều này thúc đẩy việc cạnh tranh giữa các nền tảng hệ quản trị cloud chuyên dụng và tìm ra nền tảng phù hợp với môi trường đám mây của bạn là điều tối quan trọng.

Gartner giúp đơn giản hóa việc đánh giá các tiêu chí giải pháp với báo cáo . Hình sau minh họa các yếu tố quan trọng của một hệ quản trị cloud.

Tiêu chí đánh giá công cụ hệ quản trị cloud từ Gartner

Ngay cả khi có các tiêu chí chuẩn hoá này trong tay, việc tìm kiếm công cụ hệ quản trị cloud phù hợp cho tổ chức của bạn vẫn có thể là một thách thức. Hầu như ta không thể tìm thấy một công cụ đáp ứng được tất cả các nhu cầu bởi vậy điều quan trọng hơn cả là những tiêu chí này có thể xử lý được như thế nào những khối lượng công việc hiện tại của tổ chức.

Một số tổ chức đã bó tay trong việc tìm kiếm các công cụ hỗ trợ và cố gắng viết “script” để giải quyết bài toán này. Tuy nhiên, kết quả là một mớ hỗn độn dễ vỡ của các tập lệnh được gắn với các công cụ và đám mây cụ thể. Những nền tảng CMP cây nhà lá vườn này cuối cùng trở nên đắt đỏ hơn để duy trì so với các phần mềm thương mại được thiết kế để đơn giản hóa sự phức tạp theo cách bền vững hơn.

Bạn có thể đọc toàn bộ Hướng dẫn thị trường Gartner về Công cụ hệ quản trị cloud tại đây .

Cách Morpheus đáp ứng các thách thức hệ quản trị cloud hiện đại

Không giống như những công cụ thế hệ đầu tiên hoặc các nền tảng tự dựng, Morpheus có một cách xây dựng nền tảng khác biệt. Morpheus không được sinh ra như một CMP. Thay vào đó, nó được thiết kế để loại bỏ xung đột giữa Dev và Ops, đơn giản hóa việc tiêu thụ tài nguyên hạ tầng và đẩy nhanh việc cung cấp ứng dụng để hỗ trợ quá trình chuyển đổi kinh doanh. Đây là nền tảng duy nhất được thiết kế để đáp ứng nhu cầu của các nhóm hạ tầng ngày nay.

    • Giao diện Self-Service dành cho quản lý vòng đời ứng dụng từ đầu đến cuối
    • Kiến trúc dựa trên API cân bằng giữa tích hợp sẵn dùng với khả năng mở rộng
    • Không phụ thuộc vào một Cloud, cơ sở hạ tầng hay công nghệ hỗ trợ cụ thể nào.
    • Định nghĩa dịch vụ chi tiết để hỗ trợ các nền tảng ứng dụng

Tại sao Morpheus lại khác biệt? Nó được thiết kế bởi các chuyên gia DevOps như một phần của bộ phận phát triển ứng dụng nội bộ, nó đòi hỏi sự nhanh nhẹn, linh hoạt và khả năng kiểm soát. Đội ngũ phát triển trước đó do không thể tìm thấy công cụ phù hợp nào để đáp ứng các yêu cầu tác vụ của họ. Đó là lý do tại sao Morpheus kết hợp hệ quản trị cloud tốt nhất trong giải pháp CMP với điều phối container và tự động hóa hạ tầng mạnh mẽ. Đó là cách tiếp cận hiện đại, kết hợp và hướng về phía trước.

Hiện nay Morpheus đã được phân phối tại Việt Nam bởi công ty CSC Distribution

Khách hàng có thể yêu cầu demo Morpheus ngay qua link https://csc-jsc.com/morpheus/

107 Replies to “Morpheus Data Vietnam – Cloud Management Platform là gì?”
Thuần hoá quái vật Hydra – Hybrid Cloud với Morpheus
06 Feb 2023

[…] diễn ra không thành công. Một số nền tảng quản lý đám mây cũ này (CMP) vẫn đang trong quá trình cố gắng giải quyết các vấn đề trước […]

The power product and the quotient rules. - Hạ Tầng Mới - Phân phối phần mềm hạ tầng
07 Jul 2023

[…] diễn ra không thành công. Một số nền tảng quản lý đám mây cũ này (CMP) vẫn đang trong quá trình cố gắng giải quyết các vấn đề trước […]

Estela
23 Mar 2024

Wow, wonderful weblog layout! How long have you ever been running a blog for?
you make running a blog glance easy. The overall look of your
website is fantastic, let alone the content! You can see similar here
sklep online

Dalene
28 Mar 2024

Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with
SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
results. If you know of any please share. Thanks! You can read
similar text here: Sklep internetowy

Cindi
30 Mar 2024

Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I’m trying to get my blog to rank for some
targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
If you know of any please share. Many thanks! You can read similar text here:
Sklep internetowy

Manual
03 Apr 2024

Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

If you know of any please share. Appreciate it! I saw similar text
here: List of Backlinks

Nellie
04 Apr 2024

Hello there! Do you know if they make any plugins
to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
Appreciate it! I saw similar article here: Link Building

Steve
06 Apr 2024

Hi there! Do you know if they make any plugins to
help with SEO? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
If you know of any please share. Kudos! You can read similar text here:
Backlinks List

Willie
15 Apr 2024

Wow, amazing weblog structure! How long have you ever been blogging for?
you make blogging glance easy. The entire look of your
site is wonderful, let alone the content material! You can see similar here ecommerce

대출
09 May 2024

Absolutely pent subject matter, appreciate it for selective information .대출

대출
09 May 2024

Informative Site… Hello guys here are some links that contains information that you may find useful yourselves. It’s Worth Checking out 급전

급전
10 May 2024

Your writing always captivates me.급전

급전
11 May 2024

Your article has given me a new perspective on this issue.급전

대출
11 May 2024

Your blog consistently exceeds my expectations. Thank you for the valuable content.대출

급전
12 May 2024

This is exactly what I needed to read today.대출

대출
12 May 2024

Your writing style is both engaging and informative.대출

sklep internetowy
13 May 2024

It’s very interesting! If you need help, look here: link building

급전
13 May 2024

Your passion for this subject is palpable.대출

sklep online
13 May 2024

It’s very interesting! If you need help, look here: link building

대출
14 May 2024

I resonate deeply with what you’ve written.대출

coinsslot
15 May 2024

This was an enlightening post. I look forward to reading more from you.peakpulsesite

blogpulse
16 May 2024

Thanks for the valuable information. This is very helpful.nexusnook

slotcoin
18 May 2024

You always provide such detailed and well-researched content. Thank you!pulsepeak

here
20 May 2024

I’m always impressed by the depth of knowledge and insight you bring to your posts. This was another fantastic article. Thank you!echozone

mainaja
20 May 2024

https://143.198.92.123/ | mainaja

click
21 May 2024

You have a real gift for writing. Your posts are always so engaging and full of valuable information. Keep up the great work!nexusnook

Szczegóły tutaj
22 May 2024

Outstanding feature

Page Social 739
24 May 2024

hi, thanks!: Page Social

7073
25 May 2024

hi, thanks!:

Peranox 5256
25 May 2024

hi, thanks!: Peranox

Peranox 9802
26 May 2024

hi, thanks!: Peranox

Peranox 3293
26 May 2024

hi, thanks!: Peranox

here
27 May 2024

I always look forward to your new posts. You have a way of making even the most complex topics easy to understand. Excellent job!swiftnook

here
27 May 2024

This post was incredibly informative and well-organized. I learned so much from reading it. Thank you for your hard work and dedication!rendingnicheblog

here
29 May 2024

I always look forward to your new posts. You have a way of making even the most complex topics easy to understand. Excellent job!swiftnook

click
03 Jun 2024

This post was incredibly informative and well-organized. I learned so much from reading it. Thank you for your hard work and dedication!rendingnicheblog

local air conditioner installers
05 Jun 2024

I feel that is one from the most significant info for me. And i am glad examining your write-up. But wish to remark on few general points, The web-site style is great, the articles or blog posts is genuinely wonderful : D. Beneficial job, cheers

toshiba air conditioner installation
05 Jun 2024

I would like to express appreciation to you just for bailing me out of this particular difficulty. As a result of looking out throughout the internet and seeing notions that were not beneficial, I was thinking my entire life was over. Being alive devoid of the answers to the issues you have solved by means of the guide is a serious case, as well as those that might have badly damaged my career if I hadn’t noticed the blog. The know-how and kindness in controlling all the things was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for your professional and sensible guide. I won’t think twice to propose your web blog to any person who requires counselling about this subject. visit here – alternative medicine

ac installation companies near me
05 Jun 2024

Chaga mushroom dinner might have been taught a lot of globally by means of Euro contributor Alexandr Solzhenitsyn michael’s narrative ‘Cancer Ward’ exactly where the large person could alleviated linked with types of cancer among help from this specific coffee. Chaga Mushroom

Princess
08 Jun 2024

Hello there! Do you know if they make any plugins to
assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get
my website to rank for some targeted keywords but I’m
not seeing very good gains. If you know of
any please share. Appreciate it! You can read similar text here: Escape rooms

tiktok video downloader no watermark hd
09 Jun 2024

Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

Cleveland
10 Jun 2024

I’ll right away grasp your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may subscribe. Thanks!

mp4 to mp3 converter online free
15 Jun 2024

bookmarked!!, I like your website.

air conditioning repair
16 Jun 2024

Great blog post, I’ve bookmarked this page and have a feeling I’ll be returning to it regularly.

odys global
19 Jun 2024

You have made some good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

Harrison
24 Jun 2024

Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed
reading it, you might be a great author. I will make sure
to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage you continue your great work, have a
nice holiday weekend!

My page: discover more

AlbertLaf
25 Jun 2024

pin up apk yukle https://azerbaijancuisine.com/# pin up giris
pin up apk yukle

RichardMat
26 Jun 2024

mexican rx online mexican pharmacy online mexican drugstore online

RichardMat
27 Jun 2024

mexico drug stores pharmacies mexican pharmacy reputable mexican pharmacies online

RichardMat
27 Jun 2024

pharmacies in mexico that ship to usa mexican pharmacy northern doctors pharmacies in mexico that ship to usa

RichardMat
27 Jun 2024

mexican mail order pharmacies mexican pharmacy online п»їbest mexican online pharmacies

WilliamPak
27 Jun 2024

buying prescription drugs in mexico online: mexican pharmacy northern doctors – best online pharmacies in mexico

Jeffreyfer
27 Jun 2024

http://northern-doctors.org/# mexico drug stores pharmacies

WilliamPak
27 Jun 2024

pharmacies in mexico that ship to usa: mexican pharmacy – mexican pharmacy

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican drugstore online: purple pharmacy mexico price list – mexico drug stores pharmacies

Jeffreyfer
28 Jun 2024

https://northern-doctors.org/# mexican online pharmacies prescription drugs

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican online pharmacies prescription drugs: northern doctors – п»їbest mexican online pharmacies

WilliamPak
28 Jun 2024

mexico pharmacies prescription drugs: northern doctors pharmacy – mexico drug stores pharmacies

Jeffreyfer
28 Jun 2024

https://northern-doctors.org/# purple pharmacy mexico price list

WilliamPak
28 Jun 2024

buying from online mexican pharmacy: northern doctors – mexican pharmaceuticals online

RichardMat
28 Jun 2024

buying prescription drugs in mexico mexican pharmacy northern doctors mexican mail order pharmacies

Jeffreyfer
28 Jun 2024

http://northern-doctors.org/# reputable mexican pharmacies online

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican rx online: Mexico pharmacy that ship to usa – mexican pharmaceuticals online

WilliamPak
28 Jun 2024

п»їbest mexican online pharmacies: mexican pharmacy northern doctors – mexico drug stores pharmacies

WilliamPak
28 Jun 2024

best online pharmacies in mexico: Mexico pharmacy that ship to usa – mexican online pharmacies prescription drugs

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican pharmacy: mexican pharmacy northern doctors – buying from online mexican pharmacy

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican rx online: northern doctors – buying from online mexican pharmacy

Jeffreyfer
28 Jun 2024

https://northern-doctors.org/# pharmacies in mexico that ship to usa

RichardMat
28 Jun 2024

mexican online pharmacies prescription drugs mexican pharmacy northern doctors medicine in mexico pharmacies

WilliamPak
28 Jun 2024

buying prescription drugs in mexico online: mexico drug stores pharmacies – mexican online pharmacies prescription drugs

WilliamPak
28 Jun 2024

mexican border pharmacies shipping to usa: northern doctors pharmacy – mexican border pharmacies shipping to usa

WilliamPak
28 Jun 2024

buying prescription drugs in mexico online: п»їbest mexican online pharmacies – mexico pharmacy

Jeffreyfer
28 Jun 2024

http://northern-doctors.org/# mexican mail order pharmacies

WilliamPak
28 Jun 2024

п»їbest mexican online pharmacies: mexico drug stores pharmacies – п»їbest mexican online pharmacies

Jeffreyfer
28 Jun 2024

https://northern-doctors.org/# buying from online mexican pharmacy

WilliamPak
29 Jun 2024

medication from mexico pharmacy: mexican pharmacy online – purple pharmacy mexico price list

RichardMat
29 Jun 2024

best online pharmacies in mexico п»їbest mexican online pharmacies mexican pharmaceuticals online

WilliamPak
29 Jun 2024

buying prescription drugs in mexico: mexican online pharmacies prescription drugs – buying from online mexican pharmacy

Jeffreyfer
29 Jun 2024

http://northern-doctors.org/# mexican pharmacy

WilliamPak
29 Jun 2024

mexico pharmacy: mexican pharmacy northern doctors – mexico pharmacies prescription drugs

Jeffreyfer
29 Jun 2024

http://northern-doctors.org/# mexico pharmacies prescription drugs

Jeffreyfoult
29 Jun 2024

https://cmqpharma.com/# mexico pharmacy
buying prescription drugs in mexico

RonnieJax
29 Jun 2024

п»їbest mexican online pharmacies mexican drugstore online reputable mexican pharmacies online

RonnieJax
29 Jun 2024

mexican mail order pharmacies mexico pharmacy buying from online mexican pharmacy

RonnieJax
29 Jun 2024

medication from mexico pharmacy cmq pharma best online pharmacies in mexico

RonnieJax
29 Jun 2024

mexican mail order pharmacies mexican pharmacy mexican mail order pharmacies

DonaldGaf
29 Jun 2024

mexican rx online
https://cmqpharma.com/# mexico drug stores pharmacies
mexico drug stores pharmacies

Karine Stranahan
29 Jun 2024

You’ve made this topic accessible to everyone.에볼루션 플레이어 보너스

StephenBoX
29 Jun 2024

mexican online pharmacies prescription drugs: cmq pharma mexican pharmacy – medicine in mexico pharmacies

RonnieJax
29 Jun 2024

pharmacies in mexico that ship to usa cmqpharma.com best online pharmacies in mexico

RonnieJax
29 Jun 2024

mexico pharmacies prescription drugs buying prescription drugs in mexico buying prescription drugs in mexico

RonnieJax
30 Jun 2024

purple pharmacy mexico price list medicine in mexico pharmacies medicine in mexico pharmacies

RonnieJax
30 Jun 2024

medication from mexico pharmacy mexican pharmacy mexico drug stores pharmacies

RonnieJax
30 Jun 2024

mexican pharmacy mexican pharmacy reputable mexican pharmacies online

Jeffreyfoult
02 Jul 2024

http://cmqpharma.com/# medicine in mexico pharmacies
п»їbest mexican online pharmacies

RonnieJax
02 Jul 2024

purple pharmacy mexico price list mexico pharmacy mexico pharmacies prescription drugs

harvard blog
02 Jul 2024

I love reading a post that can make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment.

무직자 3000만원 대출
07 Jul 2024

This really resonates with my own experiences.개인돈 대출

Judy
07 Jul 2024

Hi, i believe that i noticed you visited my website
so i got here to go back the desire?.I’m trying to find
issues to enhance my site!I assume its ok to make use
of some of your ideas!!

Feel free to surf to my blog post … check my reference

Wilda
07 Jul 2024

Pretty! This was an incredibly wonderful post. Many thanks for supplying this information.

my blog post … this hyperlink

100만원 대출
08 Jul 2024

I’ve bookmarked this for future reference.저신용자 대출

프라그마틱 불법
09 Jul 2024

I couldn’t agree more with your conclusions.프라그마틱 무료체험 메타

seo 백링크
10 Jul 2024

I’m inspired to learn more about this now.구글상위노출 대행사

Artificial Intelligence for Kids
12 Jul 2024

Aw, this was a very nice post. Taking a few minutes and actual effort to create a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.

Casino
12 Jul 2024

May I just say what a comfort to find an individual who really understands what they are discussing over the internet. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More people really need to read this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

click here 9323
14 Jul 2024

hi, thanks!: click here

Top Ranked Universities in Uganda
14 Jul 2024

A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you need to publish more about this topic, it may not be a taboo subject but typically folks don’t talk about such issues. To the next! All the best.

Leave A Comment